ABD Senatosu’nda düzenlenen özel bir kapalı kapı toplantısında, dünyanın önde gelen teknoloji yöneticileri, yapay zeka için hükümet düzenlemeleri fikrini kabaca destekledi. Ancak düzenlemenin ne şekilde olması gerektiği konusunda tam bir uzlaşma sağlanamadı ve yasama süreci zorlu görünüyor.
Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, yapay zeka konusundaki yasama çabasının bir parçası olarak Capitol Hill’de düzenlenen özel forumu düzenledi. Bu foruma neredeyse iki düzine teknoloji yöneticisi, savunucu ve kuşkucunun da aralarında bulunduğu herkes katıldı. Schumer, toplantıdaki herkese, yapay zekanın denetimi konusunda hükümetin rol oynaması gerekip gerekmediğini sorduğunda, “Her bir kişi ellerini kaldırdı, farklı görüşlere sahip olsalar bile,” dedi.
Toplantıda tartışılan fikirler arasında, hızla gelişen teknolojinin belirli yönlerini denetlemek için bağımsız bir kurumun oluşturulup oluşturulmaması, şirketlerin daha şeffaf olmaları için nasıl teşvik edilebileceği ve Amerika’nın Çin ve diğer ülkeler karşısındaki rekabet üstünlüğünü koruma stratejileri vardı.
Tesla ve X CEO’su Elon Musk, forumda “Gerçekten bir hakemin olmasının önemli olduğu ana nokta buydu,” dedi. “Bu, dünyanın en zeki insanları arasında çok saygılı bir tartışma oldu.”
Schumer, teknoloji yöneticilerinin tavsiyelerini tam olarak kabul etmeyebileceğini, ancak senatörlerin anlamlı bir düzenleme için gerçekçi bir yol göstermelerini umarak onları toplantıya davet ettiğini belirtti.
Schumer, Kongre’nin yapay zeka alanındaki faydaları en üst düzeye çıkarması ve olumsuz etkilerini minimize etmesi gerektiğini söyledi. “Bu, önyargının yerleşmesi, iş kaybı veya odadaki bazı felaket senaryoları olsun, sadece hükümet bunları kontrol altına alabilir,” dedi.
Toplantıya Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, eski Microsoft CEO’su Bill Gates ve Google CEO’su Sundar Pichai gibi diğer yöneticiler de katıldı. Musk, toplantının “dünyanın en zeki insanları arasında geçen, son derece saygılı bir tartışma” olarak tarihe geçebileceğini söyledi.
Ancak, milletvekilleri yapay zeka düzenlemesi konusunda uzlaşmak ve nasıl bir yol izleyeceklerine dair anlaşmak zorundalar.
Kongre, yeni teknolojiyi düzenleme konusunda pek başarılı bir sicile sahip değil ve teknoloji endüstrisi son birkaç on yılda hükümet denetimi olmaksızın büyüdü. Birçok milletvekili, daha sıkı gizlilik standartları gibi sosyal medya hakkında herhangi bir yasa çıkaramamalarını eleştiriyor.
Schumer, yapay zeka düzenlemesinin “karşı karşıya gelebileceğimiz en zor meselelerden biri olacağını” söyledi ve bunun nedenlerini sıraladı: Teknik olarak karmaşık, sürekli değişiyor ve “tüm dünya üzerinde geniş bir etkisi var,” dedi.
Bu özet, ABD’deki büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka düzenlemelerini desteklediğini, ancak bunun ne anlama geldiği konusunda aynı fikirde olmadıklarını ve Kongre üyelerinin yasama gerekliliğini kabul ettiklerini, ancak ne yapılacağı konusunda az bir uzlaşma olduğunu belirtiyor. Bazı yasa önerileri önerilmiş olsa da, kesin bir düzenleme yol haritası henüz belirlenmemiş gibi görünüyor.