Yoksa Her Şey Algoritmik mi? Gerçekten Seçme Şansımız Var mı?

26 Nisan 2024
Yoksa Her Şey Algoritmik mi? Gerçekten Seçme Şansımız Var mı?
468
Gösterim

Algoritmalar Hakimiyet Kuruyor mu? Hayır, Algoritmadan Kaçıyoruz!

Teknolojinin her geçen gün hayatımızda daha fazla yer edindiği bir çağda, algoritmalar da her alanımızı işgal etmeye başladı. Alışverişten tutun da müzik zevkimize kadar her şeyde algoritmalar karşımıza çıkıyor. Peki, bu durum bizi nasıl etkiliyor? Acaba algoritmalar bizi kontrol altına mı alıyor?

Hayır, asıl sorun algoritmaların kontrol etmesi değil, onlardan kaçmamız. Algoritmalar bize neyi sevmemiz gerektiğini dikte etmiyor, bizler algoritmaların önerilerini reddetmeyi ve kendi seçimlerimizi yapmayı tercih etmiyoruz. Bu durum, tıpkı bir çocuğun ebeveynlerinden sakladığı yasak meyvenin daha lezzetli görünmesi gibi, algoritmaların önerilerini daha çekici hale getiriyor.

Algoritmadan kaçınma nedir peki? Algoritmadan kaçınma, bir insanın, bir algoritmaya kıyasla olumsuz davranışlarda ve tutumlarda bulunması ile kendini gösteren bir olgudur. Başka bir deyişle, insanlar, bir algoritmadan gelen tavsiyeyi, aynı tavsiyenin bir insandan gelmesi durumunda kabul etmeye daha yatkın olabilirler.

Algoritmadan kaçınmanın birçok sebebi olabilir. Güvensizlik, kontrol kaybı, otomasyona karşı direnç ve sosyal normlar bu nedenlerden sadece birkaçı. Algoritmalar nasıl çalıştığını ve hangi verilere dayanarak karar verdiğini tam olarak anlamadığımız için onlara güvenmeyebiliriz. Ayrıca, algoritmalar tarafından yapılan seçimler üzerinde yeterince kontrole sahip olmadığımızı hissedebiliriz. Otomasyonun ve yapay zekanın işlerimizi elimizden alacağından endişe duyabilir veya bir insandan tavsiye almak yerine algoritmadan tavsiye almanın sosyal olarak kabul görmeyeceğini düşünebiliriz.

Algoritmadan kaçınmanın olumsuz sonuçları da olabilir. Örneğin, bir algoritmanın sunduğu iyi bir tavsiyeyi reddedersek, daha az iyi bir sonuca yol açabilir. Ek olarak, algoritmadan kaçınma, önyargıların ve ayrımcılığın artmasına yol açabilir.

Peki, ne yapmalı? Algoritmalardan korkmamız mı gerekiyor? Hayır, elbette hayır! Algoritmalar kötü niyetli varlıklar değil, sadece bize yardımcı olmak için tasarlanmış araçlardır. Önemli olan, bu araçları nasıl kullandığımızı ve kendi seçimlerimizi yapmayı unutmamamızdır.

Algoritmadan kaçınmaktan kurtulmak için:

  • Algoritmalar nasıl çalıştığını öğrenin. Algoritmaların temellerini anlamak, onlara karşı daha fazla güven duymanıza yardımcı olabilir.
  • Kendi seçimlerinizi yapmaktan korkmayın. Algoritmaların size sunduğu her öneriyi kabul etmek zorunda değilsiniz. Kendi fikirlerinize ve zevkinize güvenin.
  • Farklı bakış açılarına açık olun. Algoritmalar size yalnızca tanıdık ve sevdiğiniz şeyleri önerebilir. Kendinizi yeni deneyimlere açın ve farklı bakış açılarını keşfedin.
  • Teknolojinin etik yönlerini göz önünde bulundurun. Algoritmaların nasıl kullanıldığını ve hangi sonuçlara yol açtığını bilin.
  • Algoritmaların iyilik için kullanılmasını savunun. Algoritmaların sadece ticari kazanç için değil, aynı zamanda dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için de kullanılabileceğini unutmayın.

Unutmayın, algoritmalar bizi kontrol etmeye çalışmıyor, biz onları kontrol ediyoruz. Algoritmalarla sağlıklı bir ilişki kurmak için onları nasıl kullanacağımızı ve kendi seçimlerimizi yapmayı öğrenmemiz gerekiyor.

 

Kategori(ler):
Eğitim · Güncel · Teknoloji · Yapay Zeka
Cenk Yılgör http://www.cenkyilgor.com

https://www.amazon.com.tr/s?i=stripbooks&rh=p_27%3ACenk+Y%C4%B1lg%C3%B6r&ref=dp_byline_sr_book_1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.